HOWL

„În 1955, un poet nepublicat, de 29 de ani şi-a prezentat viziunea asupra lumii, într-un poem în patru părţi. L-a numit: HOWL. Numele lui era Allen Ginsberg”.

Văzusem trailerul acestui film înainte să urmăresc înregistrarea emisiunii Garantat 100%, unde Cătălin Ştefănescu îl avea ca invitat pe M. Cărtărescu. Culmea e că în acea perioadă, cei de la Garantat 100% derulau o campanie, la care participa, bineînţeles, invitatul din platou. S-a întâmplat ca M. Cărtărescu să dăruiască unui tip din public, o carte. Aceasta era „Howl” de Allen Ginsberg. Recunosc că nu ştiam cine e acest poet, înainte să văd filmul.

Despre film. Mi-a fost cam greu să-i acord credit antagonistului din Spiderman, dar am zis că măcar pentru poveste, trebuie să văd Howl. Cine a fost Allen Ginsberg? Eu nu am dreptul să scriu despre cel care avea să schimbe percepţia americanilor despre literatură. Tocmai de aceea mă voi baza doar pe acţiunea filmului. Despre ce este vorba? Un poet homosexual, dar un homosexual îndrăgostit, a cărui editor a fost dat în judecată pentru că a publicat „Howl”. Ce m-a interesat cel mai mult la film: părţile în care Allen Ginsberg era intervievat şi răspundea aproape ca un monolog la cea ce pentru el a constituit sursă de inspiraţie.

Totul a pornit cu descoperirea că este homosexual. Allen Ginsberg nu ar fi scris poezie, dacă nu iubea. Încercând să-şi imite tatăl, la rândul său poet, Ginsberg se străduia să-şi impresioneze iubiţii prin versuri cu rime perfecte ce sunau fad. Când a început să scrie Howl, a realizat că poezia nu e doar rimă, că poezia e un testimonial. Nu-ţi dai seama că o operă are valoare decât atunci când ea este recitită în timp. Când acele cuvinte au un sens pentru cineva din viitor. Doar acela poate descifra limbajul unui poet.Prin fragmentele din „Howl”, citate în film, am înţeles cam ce consideră un homosexual a fi dragostea. Oare homosexualii iubesc la fel ca heterosexualii? Mă întrebam nu de puţine ori. Culmea e că Ginsberg se îndrăgostea de bărbaţi heterosexuali, după care suferea enorm. Cred că homosexualii sunt aceaia care IUBESC. Tocmai pentru că lumea încearcă să le stopeze fericirea şi pentru că sunt unii dintre cei mai sinceri oameni ai societăţii noastre. Ginsberg de fapt ne învaţă să nu mai fim ipocriţi. Ne arată că dacă heterosexualii fac sex pe capota maşinii, în centrul oraşului sau ascunşi într-un ghetou infect, ei nu sunt condamnaţi pentru asta. În schimb, homosexualii o fac feriţi de lume, dar ei sunt cei damnabili, ei sunt proscrişii. O altă caracteristică a lor ar fi că nu se tem a le afişa chiar şi unor bărbaţi hetero, ceea ce simt. Totul se reduce la a fi sincer şi a te accepta aşa cum eşti, indiferent de ce spun ceilalţi. În cazul heterosexualilor întodeauna va exista acel sărut de sticlă. Ştim că suntem diferiţi ca gen şi că dincolo de o partidă de sex, vom fi doi străini. Ginsberg din film spune la un moment dat că iubirea chiar şi cea homo, nu este un handicap ci un dar. Trăind şi iubind în acelaşi timp capeţi un dar. În cazul lui a fost poezia. Cum şi-a dat seama că poate să scrie? Exersând zilnic, timp de opt, nouă ore. E ca şi cum te-ai plimba toată ziua pe aceeaşi stradă şi ai realiza că ţie lucrul ăsta chiar îţi face plăcere, explica el.

Aş vrea să închiei cu un citat care pe mine mă face să-l invidiez pe Ginsberg pentru darul de a fi înţeles şi de a fi iubit fără margini de fiecare dată: „Poezia este o articulaţie ritmică a sentimentelor. Sentimentul este un impuls din interior. Ca unul sexual. Aproape la fel de definit. Un sentiment ce-l simţi în stomac. Urcă prin piept şi iese pe gură şi urechi. Iese ca un sunet lăuntric, un oftat”.

Howl e despre cei care arată cu degetul. Howl e despre homosexualitatea din noi.

Mai multe informatii aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: